Τι να αγοράσω laptop, tablet ή 2 σε 1;

Home / Uncategorized / Τι να αγοράσω laptop, tablet ή 2 σε 1;

cherry plus αγορά υπολογιστή

Τα laptops στις μέρες μας προσφέρουν πολλά περισσότερα από φορητότητα και αυτονομία μπαταρίας. Το δίλημμα desktop ή laptop έχει αρχίσει να περιορίζεται καθαρά σε οικονομικό επίπεδο ακόμη και αν ο υπολογιστής δεν χρειάζεται να μετακινείται ( γιατί να μην έχω κάτι μικρότερο, φορητό με λιγότερα καλώδια και τις ίδιες δυνατότητες; ). Ενώ τα laptops κρατήσανε με άνεση τη θέση τους στην αγορά μετά την “επίθεση” των φθηνών αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων netbooks τα πράγματα με τα tables είναι εντελώς διαφορετικά. Αγοράζοντας κάποιος ένα laptop ξέρει τι κρατάει στα χέρια του και ποιες είναι οι δυνατότητες του. Από την άλλη τα tablets σε συνδυασμό με κάποια πρόσθετα μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι διαφορετικό από αυτό που εξ’ αρχής αγοράστηκε (notebook, media player, gps ).

Τι σημαίνει η αγορά ενός laptop.

Τα laptop εξακολουθούν να αποτελούν την κορυφαία επιλογή για όσους χρειάζονται ωμή επεξεργαστική ισχύ ώστε να δουλέψουν απαιτητικές εφαρμογές όπως είναι προγράμματα σχεδίασης, επεξεργασίας βίντεο κλπ. Αυτό συμβαίνει γιατί τα laptops κατά κανόνα μπορούν να προσφέρουν τέτοιου είδους επιδόσεις. Γενικά υπάρχουν ταμπλέτες που μπορούν να ανταγωνιστούν τη δύναμη των laptops, το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτό δεν αποτελεί κανόνα.

Η αγορά ενός laptop εκτός από την επεξεργαστική ισχύ σημαίνει και άλλα πράγματα. Σήμερα με 450 – 600 € μπορεί κανείς να αγοράσει έναν αξιοπρεπή φορητό υπολογιστή που θα καλύψει τις ανάγκες του για τουλάχιστον 2 χρόνια ίσος και περισσότερα. Όταν αγοράζει κάποιος ένα laptop ουσιαστικά αγοράζει ένα προϊόν έτοιμο για να εργαστεί, καθώς το πακέτο περιλαμβάνει την οθόνη, το πληκτρολόγιο αλλά και το touchpad. Οι φορητοί υπολογιστές μπορούν να δεχθούν μικρές αναβαθμίσεις, όπως επιπλέον RAM ή μεγαλύτερο και ταχύτερο δίσκο, συνεπώς να επιβραδύνουν την αγορά νέου υπολογιστή.

Φυσικά δεν είναι τα πάντα ιδανικά. Υπάρχουν και μειονεκτήματα. Στην προσπάθεια να γίνουν τα laptop ακόμη πιο λεπτά έχει αρχίσει να θυσιάζεται η δυνατότητα για αναβαθμίσεις, οπότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει κανείς πριν την αγορά. Στην πλειοψηφία τους τα μεγέθη των φορητών υπολογιστών ξεκινάνε από τις 13 ίντσες με ότι σημαίνει αυτό για τη φορητότητα τους.  Η μπαταρίες τους μπορεί να έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά ενώ τα tablets μπορούν  να προσφέρουν πάνω από 10 ώρες χρήσης τα laptops φτάνουν τις 4 – 5 ώρες.

Τι σημαίνει η αγορά ενός tablet.

Τα tablets μπορούν να προσφέρουν μεγάλη αυτονομία μπαταρίας. Τα μεγέθη τους ξεκινάνε από τις 7 ίντσες, γεγονός που τα καθιστά εύκολα στη μετακίνηση και στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τους περιορισμούς των Windows ή των Mac ειδικά σε θέματα παρακολούθησης ιών. Λόγω των χαρακτηριστικών τους ταιριάζουν περισσότερο σε χρήστες που θέλουν μια μικρή φορητή συσκευή με μεγάλη αυτονομία μπαταρίας για να σερφάρουν στο διαδίκτυο και να παρακολουθούν ταινίες.

Συσκευές 2 σε 1

Και πάνω που τα πράγματα αρχίσανε να ξεκαθαρίζουν ήρθαν στην αγορά οι 2 σε 1 συσκευές για να προσθέσουν άλλη μια συνιστώσα στον προβληματισμό μας. Με μια πρώτη ματιά πρόκειται για μια ενδιάμεση λύση. Ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φορητοί υπολογιστές, η μεγάλη αυτονομία μπαταρίας, το αποσπώμενο πληκτρολόγιο και η οθόνη αφής τις μετατρέπει πολύ εύκολα σε ταμπλέτες.

Όμως μια 2 σε 1 συσκευή έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα τόσο των laptops όσο και των tablets. Δεδομένου ότι ουσιαστικά έχουν την καρδιά ενός laptop, το πάχος τους ξεπερνάει αυτό των tablets. Επιπλέον πολλοί κατασκευαστές πουλάνε ξεχωριστά το πληκτρολόγιο, γεγονός που σημαίνει επιπλέον έξοδα. Οι κίνδυνοι ασφαλείας είναι οι ίδιοι με αυτούς των φορητών υπολογιστών, οπότε οι χρήστες που έχουν στραφεί σε ταμπλέτες για να αποφύγουν την ταλαιπωρία των ιών και των συνεχόμενων ενημερώσεων δεν θα μείνουν ικανοποιημένοι. Ένας επιπλέον υπολογίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την απόφαση ενός υποψήφιου αγοραστή, είναι το αρκετά υψηλότερο κόστος τους.

Το τι θα επιλέξει κανείς φυσικά εξαρτάται από τη χρήση για την οποία προορίζεται η συσκευή.

Related Posts